marți, 29 iunie 2010

Sapun abraziv cu eucalipt


Sapunul racoritor de vara cu eucalipt aminteste de vacantele fara griji de pe nisipul fin de la mare.

Ingrediente pentru 1,2kg produs final:
- ulei de arahide(200g)
- ulei de floarea soarelui (100g)
- ulei de masline (200g)
- ulei de palmier (500g)
- infuzie de coacaze/hibiscus (260ml) pentru culoare
- NaOH (130g)
- uleiuri esentiale de eucalipt, coriandru, bergamota
- fructe uscate (coacaze, hibiscus)
- nisip extrem de fin, sterilizat
- vitamina E/extract de Aloe Vera/propolis

duminică, 20 iunie 2010

Sapun purificator cu argila si lamaie

Ingrediente:

ulei de palmier, ulei de cocos, ulei de floarea soarelui, ulei de masline, apa distilata, NaOH, ulei esential de lamaie, ulei esential de tamaie, vitaminaE, argila dizolvata in suc proaspat de lamaie, coji de lamaie.


Calitatile sapunului

Prin combinatia de lamaie si argila, sapunul obtinut se distinge prin proprietatile sale tonice si purificatoare, fiind recomandat spre utilizare persoanelor cu piele seboreica.

vineri, 18 iunie 2010

Sapun cu lapte si menta




Ingrediente pentru a obtine sapunul din imagine: ulei de palmier(500g, ulei de masline(300), ulei de floarea soarelui(100g), ulei de ricin(100g), ulei esential de menta(10ml),ulei esential de rozmarin(cateva picaturi), frunze uscate si maruntie de menta, lapte(260g), soda caustica(130g)-nu se regaseste in produsul final.

Se urmeaza pasii de baza din metoda de preparare "la rece" a sapunului, utilizand in schimb laptele rece ca lichid de baza in locul apei distilate. Atentie la manevrarea sodei precum si la curatarea ulterioara a ustensilelor!
Spre deosebire de metoda de fabricare cu apa ditilata, utilizarea unor lichide precum laptele,berea,vinul etc. presupune cateva precizari importante.
- Raportul apa:soda este in general de 2:1 (in cazul apei poate fi si de 3:1, in functie si de uleiurile foloite)
- Lichidul trebuie sa fie in prealabil racit/aproape inghetat. De exemplu in cazul laptelui combinatia de lapte si soda atinge temperaturi foarte ridicate.
- Dupa ce se toarna soda in lapte, se amesteca la o viteza medie pentru a se dizolva. O viteza prea mare poate determina supraincalzirea lichidului, pe cand o viteza prea mica necesita un timp mai indelungat de dizolvare, timp in care lichidul se poate raci prea mult.
- Temperatura este factorul esential pentru a obtine un sapun cu lapte cu un aspect cat mai placut. Adaugarea uleiurilor la o temperatura peste cea indicata(38-40 de grade) precum si acoperirea cu paturi dupa turnarea compozitiei in forme, pot duce in final la un sapun de culoare bruna(din cauza laptelui care continua sa incalzeasca amestecul dupa turnarea in forme). Insa, indiferent de culoare, poate isi pastreaza propritatile si poate fi in continuare folosit.
- Este recomandabil sa se foloseasca lapte de capra atat pentru continutul sau ridicat de vitamine si minerale cat si pentru faptul ca ajuta la obtinerera unui sapun de culoare mai deschisa si deci mai atractiva.

Calitatile sapunului

In final, sapunul astfel obtinut are un miros puternic revigorant, fiind totodata un bun remediu zilnic impotriva stresului si a oboselii. Mai mult, laptele de capra si uleiul de ricin au o mare capacitate de hidratare -astfel ca aspectul pielii se va imbunatati in mod vizibil, totodata asigurand si o curatare perfecta, prin spuma concentrata pe care o creeaza.

duminică, 13 iunie 2010

Sapun cu portocale si ciocolata alba


Revin dupa cateva luni de incercari si combinatii cat mai traznite cu una dintre cele mai simple retete de sapun fabricat manual, la rece. Am ales sa postez aceasta reteta intrucat uleiurile pot fi gasite cu usurinta in orice supermarket la preturi accesibile, astfel ca in cazul unui prim rezultat de fabricare a sapunului (de cele mai multe ori nu prea reusit), sa nu existe regrete dupa vreun ingredient exotic si scump.
In primul rand trebuie precizat ca nu exista sapun fara soda caustica si de aceea trebuie asumata o masura de maxima siguranta in timpul procesului de fabricare.
1) Asigurati-va ca lucrati intr-un spatiu aerisit si nu inspirati vaporii care se degaja din amestecul de soda si apa.
2) Purtati echipament de protectie: halat, manusi de cauciuc si ochelari.
3) Ustensilele care intra in contact cu soda trebuie sa fie din sticla,inox sau portelan.

Ustensilele de care aveti nevoie pot fi gasite la fel de usor in orice bucatarie:
- Oala pentru a incalzi uleiurile (fie in bain-marie fie direct pe o plita)
- Vas de sticla rezistent la temperaturi ridicate pentru amestecul de soda-apa.
- Linguri din inox/ceramica.
- Blender(stick de preferat).
- Cantar de bucatarie
- Termometru de lichide
- Forme


Pentru a obtine aproximativ 1,5kg de produs final este nevoie de :
-350ml de apa distilata
-130g de soda caustica (fulgi de puritate 99%)
-500g ulei de palmier
-300g ulei de masline
-100g ulei de struguri
-100g ulei de orez
-40g ciocolata alba (de preferat cea simpla, folosita la prajituri)
- ulei esential de portocale (10-20 ml)
-propolis/vitamina E sau ulei esential de rozmarin (cateva picaturi au rol de antioxidant natural)
- coji de portocala/ suc de la o portocala.

1) Intr-un spatiu aerisit, se cantareste soda intr-un recipient si se adauga in apa. Atentie, intotdeauna soda se adauga peste lichid si nu invers pentru ca in al doilea caz reactia poate fi una violenta sub forma unui mic "vulcan". Vasul de aseaza deoparte pentru a se mai raci.
2) Se cantaresc si se incalzesc uleiurile (nu si cele estentiale). Se masoara temperatura uleiurilor si a lichidului cu soda (de preferat cu termometre diferite). Cand acestea au o temperatura cuprinsa in intervalul 38-45°C, se toarna usor uleiurile, amestecand continuu, in vasul cu soda sau invers(daca uleiurile sunt incalzite intr-un vas din otel inoxidabil).
3) Compozitia se amesteca cu o spatula/lingura de inox timp de 10-15 minute si apoi cu un stick-blender timp de 10-20 minute sau pana cand lichidul devine mai vascos, ca o budinca.
4) Se adauga propolis sau vitamina E(in caz de alergie la propolis) si cateva picaturi de ulei esential de rozmarin. In acest stadiu se mai aduga uleiul esential de portocale(10-20ml sau in functie de preferinte), cateva coji maruntite/sau pulpa de portocala,sucul de la o protocala precum si ciocolata alba topita in prealabil in bain-marie, amestecand continuu. Cojile maruntite de portocala pot fi adaugate si in compozitia finala amestecand doar cu o lingura de inox astfel incat sa mai fie inca vizibile in produsul final (amestecand cu blenderul cojile/fructul sunt tocate foarte marunt). Oricum, aceasta etapa poate fi personalizata si depinde foarte mult de preferintele "bucatarului".
5) Compozitia se aseaza in forme unse cu putin ulei sau tapetate cu hartie cerata. Se acopera cu un prosop si se tine la cald timp de 24-48, timp in care continua procesul de saponificare.
6) Dupa ce sapunul se intareste, se scoate din forme, se taie si se aseaza la uscat intr-o zona ventilata timp de 4-5 saptamani (timpul indelungat de uscare este un dezavantaj al tehnicii de fabricare "la rece"). Atentie, folositi manusi la inlaturarea sapunului din forme deoarece reactia de saponificare nu este inca finalizata.

Dupa finalizarea perioadei de uscare, ph-ul poate fi testat cu o hartie de fenolftaleina, intervalul de variatie fiind de 7-10. Un test simplu poate fi facut direct pe o zona foarte mica de piele mai sensibila (interiorul coatelor, zona din spatele genunchilor).

Cel mai important aspect in procesul de fabricare a sapunului, este dozarea corespunzatoare a cantitatii de soda caustica. Prea multa soda usuca excesiv pielea, pe cand o cantitate insuficienta lasa pielea prea uleioasa. Reteta descrisa mai sus este si cea mai des utilizata varianta de fabricare, cu un exces de ulei de 5%.