marți, 30 martie 2010

O scurta calatorie in timp

Sapunul in forma si consistenta de astazi, a aparut pentru prima data in secolul XIX, cand in procesul de productie a fost introdusa soda caustica- baza in procesul de saponificare, iar fabricarea la scara larga a devenit mai simpla si mai ieftina, datorita dezvoltarii tehnologice din acea perioada.
Totusi, istoria sapunului se intinde pe o perioada de peste 5000 de ani, insa in tot acest timp a cunoscut diferite utilizari. Mai exact, daca in cultura babilioniana, sapunul era rezultatul unui amestec de grasimi, apa si cenusa, intrebuintat cu precadere in curatarea hainelor din lana, o mie de ani mai tarziu, rolul sau a devenit unul medicinal, cand cenusa a fost inlocuita cu diverse saruri alcaline, iar amestecul era folosit in tratarea si spalarea ranilor. Mai tarziu, beneficiile sapunului in igiena personala, au fost observate de romani si greci, care au inceput sa il foloseasca in timpul bailor pentru a preveni eventualele epidemii ale vremurilor.
Pe masura ce timpul trecea, au aparut primele bresle profesionale, meseria de sapunar necesitand o initiere riguroasa precum si promisiunea pastrarii secretului profesional. Insa, locul manufacturierilor dedicati meseriei lor- pentru care fiecare produs necesita o atentie aparte- a fost luat de masini speciale, strict programate sa produca fara emotie mii de produse aparent similare.
In prezent, sapunul de toaleta si-a extins cu mult sfera de cuprindere precum si aplicabilitatea. Produs indispensabil pentru o igiena elementara, sapunul prin diversele selectii fine de uleiuri a devenit o adevarata industrie dedicata frumusetii- atat celei exterioare cat si interioare prin senzatiile pe care numai o baza de ingrediente superioare, o poate oferi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu