vineri, 18 iunie 2010

Sapun cu lapte si menta




Ingrediente pentru a obtine sapunul din imagine: ulei de palmier(500g, ulei de masline(300), ulei de floarea soarelui(100g), ulei de ricin(100g), ulei esential de menta(10ml),ulei esential de rozmarin(cateva picaturi), frunze uscate si maruntie de menta, lapte(260g), soda caustica(130g)-nu se regaseste in produsul final.

Se urmeaza pasii de baza din metoda de preparare "la rece" a sapunului, utilizand in schimb laptele rece ca lichid de baza in locul apei distilate. Atentie la manevrarea sodei precum si la curatarea ulterioara a ustensilelor!
Spre deosebire de metoda de fabricare cu apa ditilata, utilizarea unor lichide precum laptele,berea,vinul etc. presupune cateva precizari importante.
- Raportul apa:soda este in general de 2:1 (in cazul apei poate fi si de 3:1, in functie si de uleiurile foloite)
- Lichidul trebuie sa fie in prealabil racit/aproape inghetat. De exemplu in cazul laptelui combinatia de lapte si soda atinge temperaturi foarte ridicate.
- Dupa ce se toarna soda in lapte, se amesteca la o viteza medie pentru a se dizolva. O viteza prea mare poate determina supraincalzirea lichidului, pe cand o viteza prea mica necesita un timp mai indelungat de dizolvare, timp in care lichidul se poate raci prea mult.
- Temperatura este factorul esential pentru a obtine un sapun cu lapte cu un aspect cat mai placut. Adaugarea uleiurilor la o temperatura peste cea indicata(38-40 de grade) precum si acoperirea cu paturi dupa turnarea compozitiei in forme, pot duce in final la un sapun de culoare bruna(din cauza laptelui care continua sa incalzeasca amestecul dupa turnarea in forme). Insa, indiferent de culoare, poate isi pastreaza propritatile si poate fi in continuare folosit.
- Este recomandabil sa se foloseasca lapte de capra atat pentru continutul sau ridicat de vitamine si minerale cat si pentru faptul ca ajuta la obtinerera unui sapun de culoare mai deschisa si deci mai atractiva.

Calitatile sapunului

In final, sapunul astfel obtinut are un miros puternic revigorant, fiind totodata un bun remediu zilnic impotriva stresului si a oboselii. Mai mult, laptele de capra si uleiul de ricin au o mare capacitate de hidratare -astfel ca aspectul pielii se va imbunatati in mod vizibil, totodata asigurand si o curatare perfecta, prin spuma concentrata pe care o creeaza.

5 comentarii:

  1. si miroase si mai bine. Ti-am rezervat deja o bucata

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta e cel pe care l-am vazut si eu? Foarte tare pasiunea ta. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, e cel pe care l-ai vazut si tu, insa era micsorat destul de mult (sa ajunga la cat mai multa lume:))

    RăspundețiȘtergere
  4. seamana cu sapun de casa

    RăspundețiȘtergere