duminică, 20 iunie 2010

Sapun purificator cu argila si lamaie

Ingrediente:

ulei de palmier, ulei de cocos, ulei de floarea soarelui, ulei de masline, apa distilata, NaOH, ulei esential de lamaie, ulei esential de tamaie, vitaminaE, argila dizolvata in suc proaspat de lamaie, coji de lamaie.


Calitatile sapunului

Prin combinatia de lamaie si argila, sapunul obtinut se distinge prin proprietatile sale tonice si purificatoare, fiind recomandat spre utilizare persoanelor cu piele seboreica.



Tămaia este o răşină aromatică din diverşi arbuşti de talie mica originari din nordul Africii şi Orientul Mijlociu(Boswellia thurifera, Boswellia sacra sau Boswellia carterii). Uleiul de tamaie se extrage prin distilare din rasina, fiind extrem de apreciat in medicina, cosmetica si parfumerie, datorită calităţii sale de se evapora incet. Despre uleiul de tamaie se spune ca are un efect calmant fiind recomandat in combaterea anxietatii si a stresului. In ceea ce priveste intrebuintarile cosmetice, uleiul de tamaie este recunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatoare si astringente.

Uleiul esential de lamaie este obtinut prin presarea cojilor de lamaie, fiind apreciat in primul rand pentru efectele antiseptice, antivirale si bactericide.
Mai mult, uleiul esential de lamaie este un bun tonic al sistemului circulator, fiind un aliat de incredere in lupta cu celulita.

Argila este un alt ingredient natural cu proprietati astringente si tonice. Mai exact, argila este apreciata pentru capacitatea sa de a curata in profunzime si de a catifela pielea prin absorbtia excesului de sebum. Nu degeaba, recomandarile de utilizare ale argilei in terpia naturista vizeaza o sfera larga de aplicare- de la masti pana la bai si chiar inhalatii cu apa argiloasa.

5 comentarii:

  1. Buna,

    Arata asa si in realitate ( galbenul acela cu usor maroniu-ul... din poza?)

    Imi place si de aceea am si doua intrebari ptr tine , daca se poate, evident....

    1. cum ai obtinut acea culoare de galben, pare naturala si eu nu prea reusesc culori atat de vii cand fac sapunele ?!

    2. ce poti sa-mi spui despre reactia : suc de lamaie si soda (in cazul tau )?!

    te intreb asta ptr ca vreau sa fac un sapunel cu scortiosara si portocala ( suc +.U.E.portocala) , tot vine Craciunul......si.............ma tot gandesc cum ar putea sa fie??? sucul de portocala este f acid ( chiar si scurs bine de tot de orice urma de pulpa) ..........ce zici? parerea ta ?

    O zi excelenta si muuuuuulta inspiratie la sapunarit !

    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari, imi plac ideile tale, mai ales aceata de a folosi uleiul esential de tamaie in compozitie; nu cred ca l-am mai intalnit in vreo reteta de sapun, pana acum. Cu uleiul de lamaie eu am observat ceva interesant, ca face sapunul sa produca mai multa spuma...acum vreau sa vad daca orice ulei extras din citrice, esential sau nu, are acelasi efect. Spor in toate

    RăspundețiȘtergere
  3. @tuffy: culoarea galbena am obtinut-o din infuzia de ceai(ceaiul de galbene cred ca e mai util)si cred ca si uleiul de lamaie a avut un aport important. In orce caz, culoarea nu va rezista la fel de mult precum la sapunurile din comert. Sucul de lamie l-am combinat cu argila(pentru a obtine o pasta pe care sa o inglobez in restul compozitiei). Am actionat in felul urmator: argila se omogenizeaza cu cateva lingurite cu suc de lamaie. Intr-un vas separat, pasta de argila se combina cu 1-2 cani de sapun bine legat(stadiul "trace") din compozitia initiala. Astefl, nu am turnat sucul de lamanie direct in soda.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Amitha: multumesc pentru sugestie, o sa verific si eu acest lucru. Spor la "sapunerit"

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ,
    Merci ptr sugestie , voi incerca !

    Sapunelul cu suc de portocale si morcovei( U.E.scortisoara +portocala),l-am facut , a iesit super, textura, culoare,miros, etc , iar reactia sucurilor cu soda a fost k,normala!

    Sincer, imi plac combinatile incercate de tine, sunt mai ´´unusual´´, sa zic asa .........iar eu procedez la fel, ´´inventez tot felul de retete, ptr diversitate si fun!

    O zi excelenta iti doresc si muuuuuuuuulta inspiratie in tot ce faci !

    Claudia

    RăspundețiȘtergere