Astfel, in incercarea de a aborda un stil de viata cat mai sanatos posibil, am descoperit un ingredient pe cat de sanatos, pe atat de delicios: lintea.
Prezenta inca din antichitate in lumea araba, lintea a patruns chiar si in traditia romaneasca unde alaturi de mazare si fasole erau considerate simboluri ale belsugului si fertilitatii, investite cu puteri magice si folosite de catre ghicitoare la “datul in bobi"
Cum bucataria si ghicitul viitorului raman taine pentru mine, am hotarat sa folosesc boabele la ceea ce ma pricep cel mai bine: sapunul :) Improvizand pe parcurs, am ajuns la urmatoarea reteta: Sapun cu linte rosie si uleiuri de geraniu si bergamot.
Geraniu, planta aromatica si cu miros asemanator trandafirului, a fost folosita din vechi timpuri ca remediu pentru rani si tumori. Geraniul actioneaza asupra sistemului nervos ca si bergamota, avand un efect atat sedativ cat si inaltator si e utilizata cu succes in vindecarea starilor de anxietate. In aromoterapie, uleiul de geraniu cu efectul sau racoritor si relaxant, se combina foarte bine cu uleiurile de trandafir, citrice si busuioc, dar este totodata si un ulei pretentios care nu poate fi folosit la intamplare in orice amestec.
In cosmetica, uleiul de geraniu si-a dovedit proprietatile benefice pentru pielea sensibilă, afectată, uscată, eliminand cu succes eruptiile, inflamatia şi regenerand derma in urma arsurilor si degeraturilor. Ca si uleiul de bergamot, acesta improspateaza si catifeleaza pielea.
Pentru sapunul din imagine am combinat cu grija ingredintele clasice din sapunul obtinut prin metoda " la rece"(NaOH, infuzie de fructe de padure, uleiuri de palmier, masline, orez si struguri) cu lintea zdrobita in putin vin, cu ulei de ricin si vitamina E(in etapa finala, "la trace"). In final se adauga uleiurile esentiale de geraniu si bergamot. Atentie! O parte din boabele adaugate isi vor schimba culoarea.
...Cine o fi spus ca bucataria nu este distractiva?
Foarte interesant,insa aplicat extern ce beneficii are ?Oricum,ca estetic imi place.O zi frumoasa si spor la treaba.
RăspundețiȘtergereextern poate fi un bun abraziv(lintea maruntita) insa nu trebuie exagerata cantitatea adaugata in sapun. In general, lintea aplicata extern(cataplasme in apa fiarta) este un bun tratament impotriva abceselor si a infectiilor. Oricum, in combinatia de fata, rolul principal ramane cel estetic.
RăspundețiȘtergerema bucur ca ai mai "lansat" ceva! Mult spor, si te asteptam sa mai postezi.
RăspundețiȘtergerePS: se poate incerca produsul?
@Adela : Sigur ca se poate incerca insa peste 3 saptamani. Imi poti lasa detalii pe adresa de mail. Daca si tu imi impartasesti pasiunea, poate testam reciproc produsele :)
RăspundețiȘtergere