Pe buna dreptate, uleiul estential de lavanda este unul dintre cele mai apreciate si mai raspandite ingrediente din cosmetica si parfumerie.
In primul rand, aroma diafana a florilor de levantica are un efect relaxant asupra sistemului nervos, inducand o stare de liniste si bunastare. Datorita proprietatilor sale sedative, lavanda este un bun somnifer natural, cateva picaturi de ulei esential in timpul baii sau o mica legatura de flori sub perna dovedindu-si de multe ori eficacitatea in combaterea episoadelor de insomnie. Utilizata in tratamente externe, lavanda are un efect antiseptic si cicatrizant dovedit. Masajul cu ulei de lavanda (diluat in uleiuri purtatoare precum cele de masline, floarea soarelui sau struguri) are rolul de a vindeca afectiuni ale pielii precum: rani sangerande, vanatai sau intepaturi de insecte.
In ceea ce priveste industria cosmetica, uleiul de lavanda este preferat altor esente, intrucat poate fi folosit in aproape orice combinatie (ylang-ylang, patchouli, ghimbir, trandafir, tea tree sau citrice).
Totusi, utilizarea esentei de lavanda nu se limiteaza doar la cosmetica. Florile de levantica se dovedesc utile in orice gospodari. Prin efectul sau insecticid, levantica este de multe ori folosita pentru combaterea moliilor. Astfel, asezand planta printe haine se obtine atat protectie impotriva insectelor cat si un miros placut.
Ingrediente pentru sapunul din imagine (1kg)
- Ulei de palmier 400g
- Ulei de masline 250g
- Ulei de arahide 100g
- Ulei de floarea soarelui 100g
- Ceara de albine 120g
- Ulei de ricin 50g
- Ulei esential de lavanda 20g
- Miere de albine 30g
- NaOH 120g
- Apa distilata/Infuzie de fructe 250g
Sapunul se prepara dupa metoda "la rece". Atentie la manevrarea sodei caustice! Nu inspirati vaporii de soda care sunt emanati prin dizolvarea in apa.
Ceara de albine se topeste impreuna cu celelalte uleiuri (palmier, floarea soarelui, masline, arahide). Solutia de soda-apa se aduaga peste aceste uleiuri incalzite la o temperatura de aproximativ 38-40 de grade Celsius. Spre deosebire de celelalte retete prezentate anterior, timpul alocat amestecarii compozitiei rezultate, este foarte scurt(cateva minute), deoarece lichidul va capata imediat un aspect vascos/gelatinos datorita cerei de albine. Asadar, uleiul de ricin, uleiul de lavanda precum si mierea de albine trebuie adaugate imediat. De asemenea, se pot adauga flori uscate de lavanda pentru un aspect mai interesant. In continuare, sapunul se aseaza in forme fara a-l mai acoperi (se va incalzi in continuare din cauza mierii de albine si va capata o culoare bruna). Dupa 24 de ore se taie si se lasa la uscat timp de 4 saptamani dupa care va puteti bucura de un produs natural si sanatos, creat chiar de dumneavoastra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu