Utilizarile uleiurilor esentiale sunt numeroase, fiind intalnite atat in aromoterapie cat si in industria cosmetica. Pe scurt, printre cele mai cunoscute efecte se numara:
- Sunt antibactericide, antiinflamatoare si antiseptice
- Actiune pozitiva asupra sistemului nervos si implicit asupra emotiilor traite
- Efecte remarcabile in dermatologie si cosmetica
- Administrate intern, uleiurile naturale restabilesc mecanismul de autoreglare al organismului.
Totusi, pentru a avea cu adevarat efecte terapeutice, uleiurile folosite in aromoterapie trebuie sa fie naturale si sa nu contina derivati sintetici. Prepararea propriilor uleiuri, reduce riscul achizitionarii si utilizarii unui produs sintetic. Metodele de obtinere sunt diverse, dar in lipsa unei distilerii la domiciliu, se pot respecta pasii din cele doua retete traditionale.
Metoda I
Ingrediente:
- 500 ml ulei purtator (ulei de samburi de struguri, ulei de migdale etc)
- 200 g flori uscate de levantica (sau in functie de cat de aromat va doriti uleiul final)
Metoda de lucru:
Se separa florile in cantitati egale. Primul manunchi se aseaza intr-un castron si se zdrobesc usor. Se toarna uleiul desupra si se lasa la macerat cateva zile (loc uscat, racoros si intunecos). Mai departe, compozitia se filtreaza (cel mai simplu cu un filtru de cafea), se adauga restul de flori si se repeta operatiunea. Dupa cateva zile, uleiul se filtreaza din nou si se depoziteaza in camara.
Metoda II
Ingrediente:
1/2 cana ulei purtator (struguri, jojoba)
4 cani cu flori uscate si maruntite (flori cu miros puternic, culese in decursul unei saptamani)
1 borcan
1 bucata tifon(pentru filtrare)
Metoda de lucru:
Prima cana de flori maruntite se amesteca in borcan cu uleiul purtator.Se sigileaza borcanul si, spre deosebire de metoda anterioara, recipientul se aseaza intr-un loc cald timp de 48h (de ex. o fereastra unde razele soarelui bat direct). Este important ca timpul de depozitare la cald sa nu fie depasit sau temperatura sa nu fie excesiv de ridicata, intrucat uleiul poate fi distrus. Dupa aceasta perioada, continutul se filtreaza cu ajutorul unei bucati de tifon, florile se indeparteaza si uleiul este refolosit. Se repeta procedeul de depozitare si filtrare pana este utilizata si ultima cana cu flori. Dupa utima filtrare, uleiul este depozitat intr-un loc uscat si racoros. Termenul de valabilitate este de aproximativ 6 luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu